Blogosfera

Dobra zmiana nie zniszczy Pomnika – Centrum Zdrowia Dziecka

Data dodania: 2016-06-09 12:08

Pielęgniarki z Centrum Zdrowia Dziecka strajkują już dwa tygodnie. Walczą o godne wynagrodzenie za ciężką pracę. Ale walczą przede wszystkim o bezpieczeństwo pacjentów, które je zagrożone przez niedostateczną liczbę pielęgniarek na szpitalnych oddziałach.

Problemy te znają doskonale premier Szydło i minister Radziwiłł. Pierwsza jeszcze rok temu zagrzewała pielęgniarki do protestów. Drugi prognozował, że zawodowi pielęgniarskiemu grozi w Polsce wymarcie.

Dzisiaj i Szydło i Radziwiłł, albo pielęgniarki ignorują, albo obrażają. Okazuje się, że dla PiS solidarność to tylko slogan, ewentualnie wyborczy lep na elektorat. Po wyborach PiS prezentuje butę i egoizm.

Teraz zaczynają grozić zamknięciem Centrum Zdrowia Dziecka. Na to nie pozwolimy! To pomnik wybudowany dzięki ofiarności całego społeczeństwa w latach 70. i 80. , żeby ratować polskie dzieci. Dobra zmiana, go nie zniszczy. Wiemy, że PiS lubi niszczyć „niesłuszne” pomniki. Ale z Centrum Zdrowia Dziecka tak łatwo im nie pójdzie.

Zobacz profil polityka: Krzysztof Gawkowski